Joe Biden
0

Trebat će vremena za oporavak ekonomije

FENA
Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je da nema "magične formule" za oporavak teško bolesne ekonomije Sjedinjenih Država.

Uspije li međutim američka administracije u nastojanjima da se lakše dođe do kredita, može se prognozirati da je najgore prošlo u iduće dvije godine, izjavio je Biden u srijedu ujutro.

Govoreći dan nakon što je predsjednik Barack Obama na zajedničkom zasjedanju Kongresa predstavio izazove s kojima se zemlja suočava, Biden je izjavio da republikanski kritičari nisu uspjeli pronaći odgovarajuću alternativu programu oživljavanja ekonomije vrijednom skoro hiljadu milijardi dolara.

On je također upozorio da će smanjenje nezaposlenosti na nivo otprije recesije biti teško, uočavajući da je za tržište rada tipično sporo vraćanje u normalu.

Biden je izjavio za program "Today" TV mreže NBC da će za oporavak trebati vremena, ali da bi nacija mogla biti "ponovo u sedlu" za dvije godine ako stvari budu išle u skladu s planom administracije, prenosi AP.

"Mi ćemno izaći iz ove recesije, i kada izađemo iz nje, imat ćemo snažniju srednju klasu, konkurentiju zemlju i 21. stoljeće će biti naše", izjavio je Biden.