Viktor Juščenko
0

'Trebamo novi ugovor za obnovu opskrbe plinom'

FENA
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u utorak je na konferenciji za novinare u Kijevu izjavio da je, kako bi se deblokirala isporuka ruskog plina Evropi, potreban ugovor o izvozu zemnog plina iz Rusije u Ukrajinu.

Zadnji ugovor između Ukrajine i Rusije o isporuci zemnog plina istekao je krajem 2008., na dan kad je Kremlj ukinuo sve isporuke na pravce prema Ukrajini.

Moskva tvrdi da je ugovor o protoku plina dalje prema Evropi, međutim, još na snazi, što ukrajinski dužnosnici, uključujući i Juščenka, osporavaju, izvještava njemačka agencija DPA.

"Moramo se vratiti funkcionalnom sporazumu koji će urediti trgovinu plinom između dviju država pod uvjetima sličnim prošlogodišnjim", rekao je Juščenko. "Nije moguće raditi bez ugovora", dodao je.

Juščenko je izjavu dao samo nekoliko sati nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da Ukrajina ne može propustiti ruski plin prema balkanskim zemljama.

Ukrajinska vlada je pripremila prijedlog uvjeta za novi ugovor i za prisutnost posmatrača iz EU-a koji bi nadzirali provedbu odredaba te se želi što prije sporazumjeti s Moskvom, rekao je Juščenko, prenosi DPA.

Također je izjavio da je cijena koju je Ukrajina spremna Rusiji platiti za plin od 205 do 210 dolara za hiljadu prostornih metara te da bi to bio pošten dogovor, prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Ukrajinski čelnik je također rekao da se ukrajinski sistem plinovoda mora vratiti na stanje od 31. decembra.

Juščenko je zatražio stroži nadzor postrojenja za tranzit plina prema Evropi "kako bi se spriječile nepredviđene situacije" jer "sistem ne može izdržati 50 miliona prostornih metara ili više te ga je nužno 'resetirati'".

Bugarski i slovački premijer, čije su zemlje teško pogođene obustavom opskrbe plinom, u srijedu će doputovati u Moskvu kako bi razgovarali o plinskoj krizi, najavio je ruski premijer Vladmir Putin, izvještava DPA.

"Upravo sam razgovarao s njima i složili smo se da se sutra sastanemo u Moskvi kako bismo razmotrili ovdašnje stanje", rekao je Putin, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

Putin je to izjavio tokom posjete stanici plinovoda na rusko-ukrajinskoj granici na kojoj je u utorak ujutro Rusija ponovno počela s isporukom plina. Rekao je kako se Rusija nada da će se obnoviti pravci za isporučivanje plina prema balkanskim zemljama koje su najpogođenije krizom.

Gazprom je izjavio da je 76,6 miliona prostornih metara plina poslanih u utorak dovoljno da podmiri potrebe tih zemalja iako je to tek četvrtina njegove prosječne zimske isporuke plina Evropi.

Ukrajinski monopolist na tranzit plina Naftogaz je, međutim, izjavio da ne može propustiti plin kroz južni plinovod a da ne prekine opskrbu plinom juga Ukrajine iz svojih plinskih spremišta.

Stalni ruski predstavnik pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov u utorak je saopćio da je Gazprom Međunarodnom arbitražnom sudu u Stockholmu tužio Ukrajinu jer nije ispunila svoje obveze u pogledu protoka plina u zapadnu i jugoistočnu Evropu.

"Ne mogu ocijeniti koliko će dugo biti razmatrano to pitanje", rekao je Čižov za rusku televizijsku stanicu Vijesti, prenio je Itar-Tass.

"Gazprom će od suda zatražiti da što prije primijeni mjere koje će spriječiti Naftogaz da onemogućava protok ruskog plina u Evropu", tumači Gazprom, a prenosi Itar-Tass.