|

'Treba srušiti i posljednji zid u Evropi – onaj na Kipru'

'Treba srušiti i posljednji zid u Evropi – onaj na Kipru'
0
F
FENA
9.11.2009. u 21:03
15
komentara
0

dijeljenja
'Treba srušiti i posljednji zid u Evropi – onaj na Kipru' Foto: Reuters
Grčki premijer Jorgos Papandreu, koji je u ponedjeljak prisustvovao proslavi godišnjice rušenja Berlinskog zida, pozvao je Evropu da sruši i posljednji preostali zid u svojim granicama – onaj koji i danas dijeli Kipar na dva dijela. "Kao Grci i Evropljani moramo glasno kazati: Srušite posljednji zid, onaj koji dijeli Kipar na dva dijela", naglasio je Papandreu u svom govoru.
Grčki premijer je istaknuo da slobodna i ujedinjena Evropa ne treba da tolerira zidove i okupacijske snage i obećao da će se boriti za Evropu oslobođenu bilo koje vrste "zida", prenijela je agencija ANA.

"Takvu Evropu želimo, a to nije samo naša namjera, već obećanje da ćemo se boriti i za Kipar kakav želimo u budućnosti", dodao je Papandreu.

On je također opisao današnji dan kao "historijsku godišnjicu" od kada su se njemački i evropski građani podigli i zatražili rušenje Berlinskog zida, ali i svih drugih zidova koji su dijelili Evropu tokom totalitarizma, autokratije, perioda fiksacija i predrasuda, otvarajući "horizonte demokratije i slobode".

Kipar je podijeljen na grčki i turski dio nakon vojne intervencije Ankare 1974. godine, kako bi spriječila ujedinjenje Kipra i Grčke.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...