Bildt o puštanju Plavšićeve
0

"Treba poštovati odluke Haškog Tribunala"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef švedske diplomatije Carl Bildt ukazao je na važnost poštovanja odluka Haškog suda povodom današnje odluke švedske vlade o puštanju na slobodu Biljane Plavšić.

"Svaki put kad Tribunal nekoga uhapsi ili osudi, uvijek se pokreće rasprava. Ali pravda je pravda i ona mora da bude zadovoljena i poštovana", rekao je on.

Šef švedske diplomatije je naveo da je riječ o odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), dodajući da misli da svi poštuju taj sud.

"Osnovali smo MKSJ i neki podržavaju neke njegove odluke, a neke njegove odluke su kod drugih manje popularne, ali mislim da je vrlo važno da svi poštujemo sve odluke tog suda i da ih ne dovodimo u pitanje na temelju političkih procjena", istakao je Bildt.

Švedska vlada odlučila je danas da bivšu predsjednicu Republike Srpske Biljanu Plavšić pusti na slobodu 27. oktobra pošto je odslužila dvije trećine zatvorske kazne od 11 godina, po presudi Haškog suda, saopćilo je švedsko Ministarstvo pravde, prenio je Tanjug.

Predsjednik Tribunala Patrick Robinson odobrio je sredinom septembra prijevremeno puštanje na slobodu Plavšićeve pošto je u švedskom zatvoru odslužila dvije trećine kazne.

Ona je osuđena po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH tokom 1991. i 1992., kao i za kršenje Ženevske konvencije.

Biljana Plavšić se u januaru 2001. dobrovoljno predala Haškom sudu.