Kontroverzne odluke
0

Treba li Americi 'komisija istine'?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjedavajući Odbora Senata Sjedinjenih Država za pravosuđe predlaže osnivanje neovisne, nestranačke komisije, koja bi istražila kontroverzne odluke administracije bivšeg predsjednika Georgea Busha.

Ova bi komisija analizirala pravnu utemeljenost oštrih metoda ispitivanja koje su korištene u slučajevima stranaca osumnjičenih za terorizam, kao i sada već ukinutu praksu elektronskog prisluškivanja telefonskih razgovora s inozemstvom, ako se sumnjalo da je riječ o planiranju terorističkih napada.

Međutim, kako javlja Glas Amerike, u Kongresu mnogi kritiziraju prijedlog o osnivanju takve jedne nezavisne istražne komisije.

Demokratski senator Patrick Leahy, predsjedavajući Odbora za pravosuđe, smatra da neovisno tijelo treba istražiti postupak prema zatočenicima u Guantanamu i iračkom zatvoru Abu Ghraib, elektronsko prisluškivanje američkih građana, kao i pravnu utemeljenost vojne intervencije u Iraku. Istraga bi nalikovala radu južnoafričkih 'komisija istine' koje su analizirale politiku aparthejda, ali nisu imale pravo na podizanje optužbi – kaže Leahy:

"Ne bi nas trebalo biti strah proanalizirati naše ponašanje i ukazati na one koji su odgovorni. Tako se ponašamo kada su u pitanju druge zemlje, kada neko tamo počini slične greške. Mora nam postati jasno da sigurnost naše zemlje ovisi i o poštivanju naših zakona te poštivanju naših vrijednosti, te da je ona ugrožena ako ih kršimo."

Reakcije na ovaj prijedlog senatora Leahyja su i pozitivne i negativne. Predsjednik Barack Obama je rekao da će razmisliti o njoj, no dodao je da ga 'više zanima ono što će se događati u budućnosti, a ne stvari iz prošlosti'. Republikanci su ideju senatora Leahyja kritizirali kao 'previše stranačku'. 'Za takve je istrage zaduženo ministarstvo pravosuđa, a ne ad-hoc komisije', rekao je senator Arlen Specter.

Njegov kolega John Cornyn podsjeća da je Kongres u posljednjih osam godina vrlo često analizirao politiku administracije Georgea Busha: "U vezi toga održano je više od 150 svjedočenja, s desetinama svjedoka koji su ukupno govorili oko 320 sati. Sve je bilo otvoreno za javnost, i to svako može pročitati - na više od 17 hiljada štampanih stranica."

I stručnjaci su podijeljeni kada je u pitanju osnivanje neovisnog istražnog tijela. Frederick Schwarz, bivši stručni savjetnik senatskog odbora za obavještajne djelatnosti, na svjedočenju u Senatu je rekao: "Dužnost nam je da utvrdimo kakva je bila vladina politika na području borbe protiv terorizma. Znamo da je moguće da su se dogodile i zloupotrebe koje su ugrozile naš ugled u svijetu. Ne smijemo odustati od utvrđivanja istine."

Međutim Jeremy Rabkin sa Univerziteta George Mason kaže da Americi nisu potrebne takozvane 'komisije istine' kakve su postojale u Južnoj Africi i Čileu: "Takve su komisije postojale jer u to vrijeme u tim zemljama nije bilo moguće podizati optužnice protiv odgovornih. A to nije bilo moguće jer su te zemlje bile vrlo podijeljene i najvažnije je bilo omogućiti mirnu tranziciju državne vlasti. Da ne bi došlo do unutrašnjeg sukoba, morali su odustati od optužnica. Kod nas nije takva situacija. Ako se smatra da postoje razlozi za dizanje optužnica, optužnice će biti objavljene."

Prema anketi dnevnika USA Today i tvrtke Gallup, većina američke javnosti podržava osnivanje jednog takvog neovisnog istražnog tijela.