{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tražimo od Rusije potpuno povuče iz Gruzije

F
FENA
3.9.2008. u 17:14
0
0
Tražimo od Rusije potpuno povuče iz Gruzije
0
Tražimo od Rusije potpuno povuče iz Gruzije
Evropski parlament je u srijedu usvojio rezoluciju u kojoj je zatražio od Rusije da se u potpunosti povuče iz Gruzije a od Vijeća i Evropske komisije da preispitaju svoju politiku prema Moskvi.
U rezoluciji se izražava podrška zaključcima s vanrednog samita održanog u ponedjeljak u Bruxellesu da se odgode pregovori o sporazumu o partnerstvu i saradnji dok se ruske snage ne povuku s gruzijskog teritorija.

Zastupnici Evropskog parlamenta istaknuli su važnost Gruzije za sigurnost opskrbe Evrope energijom te zatražili od EU-a da nastavi s planovima za izgradnju plinovoda Nabucco kojim bi se evropsko tržište opskrbljivalo plinom iz Kaspijskog jezera preko gruzijskog teritorija, zaobilazeći Rusiju.

Socijalistička frakcija u Evropskom parlamentu predlagala je da se u rezoluciju uključi i osuda postupaka gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija na početku sukoba s Rusijom.

U pregovorima između različitih političkih skupina u Evropskom parlamentu odustalo se, međutim, od formulacije o "neprimjerenom početnom ponašanju" gruzijskog predsjednika.

Europarlamentarci su se zauzeli za slanje evropske promatračke misije u Gruziju i zatražili od Komisije da izradi prijedlog o viznim olakšicama za gruzijske građane.

Također je snažno osuđeno rusko priznanje nezavisnosti odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije i upućen poziv Rusiji da u potpunosti poštuje svoje obaveze iz mirovnog plana koji je potpisala pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Zastupnici Evropskog parlamenta, prenosi Hina, smatraju da se o događajima na početku rusko-gruzijskog sukoba i događajima koji su mu prethodili treba provesti nezavisna međunarodna istraga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: