Traži se ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH

S
SRNA
11.11.2009. u 20:05
0
17
Traži se ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH
0
Traži se ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH
U rezoluciji o vizama za zapadni Balkan, koja bi sutra trebalo da bude izglasana u Evropskom parlamentu, nalaziće se i zajednička izjava Evropskog parlamenta, Savjeta ministara i Evropske komisije kojom se traži ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH i Albaniju, javio je dopisnik Srne iz Brisela.
Prema procjenama dobro obaviještenog poslanika u Evropskom parlamentu, vize za građane BiH i Albanije mogle bi biti ukinute do polovine naredne godine. To će ostaviti dovoljno vremena da se utvrdi da li su zadovoljeni standardi koje traže ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

Nije bilo puno šanse da se zaustavi procedura i da se prihvati prijedlog izvjestioca Evropskog parlamenta za vize Tanje Fajon da se ovim zemljama odmah ukinu vize čim dođe do ispunjenja uslova.

Ali, njena inicijativa stvorila je kritičnu masu čiji je rezultat ova zajednička izjava, ne samo Evropskog parlamenta u kome je prevaziđen otpor narodnjaka i demohrišćana, nego i Evropske komisije i Savjeta ministara.

"Vize za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju biće ukinute 19. decembra", rekao je danas u Briselu potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić nakon sastanka sa evropskm komesarom Olijem Renom i Tanjom Fajon.

Đelić je rekao da Srbija podržava što bržu liberalizaciju viznog režima za BiH i Albaniju i naglasio da je Beograd spreman da pruži pomoć ovim zemljama u ispunjavanju uslova za ukidanje viza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: