Moskva i Tokio
0

Traži se ozbiljan odgovor na nuklearnu probu

SRNA
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev i japanski premijer Taro Aso smatraju da treba ozbiljno da se odgovori na nuklearnu probu koju je nedavno izvršila Sjeverna Koreja, saopšteno je iz Kremlja.

"Obje strane smatraju da postoji potreba da se ozbiljno odgovori na poteze Sjeverne Koreje, koji predstavljaju izazov sistemu međunarodne bezbjednosti", navodi se u saopštenju Kremlja, nakon telefonskog razgovora dva lidera.

Sjeverna Koreja izvršila je 25. maja podzemnu nuklearnu probu, povećavajući tenzije na istoku Azije, nakon čega je sazvana vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Samo nekoliko časova nakon što je saopštila da je izvršila nuklearnu probu Sjeverna Koreja ispalila je projektil kratkog dometa, javila je južnokorejska novinska agencija "Jonhap".

Nakon što je Sjeverna Koreja u julu 2006. godine ispalila balističku raketu, koja je bila dizajnirana da bi pogodila obalu SAD i koja se raspala neposredno poslije lansiranja, Savjet bezbjednosti UN usvojio je rezoluciju kojom je Pjongjangu zabranjeno ispaljenje dalekometnih projektila.

Savjet bezbjednosti UN pozvao je i na pooštrenje sankcija Pjongjangu, nakon lansiranja rakete. Rezolucijom Sjevernoj Koreji nije zabranjeno da ispaljuje projektile kratkog dometa.