Svijet
0

Traži se istraga o Sharonovom liječenju

FENA
Izraelska organizacija građana koja se zalaže za sudsku i socijalnu pravdu zatražila je od vrhovnoga izraelskog tužitelja Menahema Mazuza da osnuju istražnu komisiju joja bi ispitala medicinski tretman izraelskog premijera Ariela Sharona.

Jerusalemska bolnica Hadasa, gdje Sharon leži u komi, saopštila je u četvrtak uvečer da je Sharonovo stanje nepromijenjeno - i dalje kritično ali stabilno, prenijele su agencije.

Zahtjev organizacije "Omec" da se istraži "medicinski, javni i politički odnos u Sharonovoj bolesti" uslijedio je nakon komentara u izraelskoj štampi kojima je dovedeno u pitanje Sharonovo liječenje. Pojedini ljekari izrazili su sumnju u njegovu ispravnost.

Postavljena su brojna pitanja o medicinskim odlukama koje se odnose na Sharonovo zdravstveno stanje, od prvoga, blažeg moždanog udara 18. decembra, preko trenutne hospitalizacije, nakon drugoga jakog udara. Izražena je bojazan da je Sharonov tretman pratila "neopisiva nemarnost".

"Hitna potreba da se osnuje istražna komisija proističe iz zabrinutosti ovlaštenih medicinskih izvora koji su rekli da je premijer imao simptome bolesti koja bi mogla narušiti njegovo uobičajeno djelovanje u sljedećem mandatu na istoj dužnosti i da su neki od njegovih saveznika nastojali to sakriti od javnosti", istakao je direktor organizacije Arije Avineri u pismu vrhovnom tužitelju.

Zadatak komisije bi bio da pronađe odgovore na čitavu seriju teških pitanja, između ostalog da li su Sharonovi ljekari sakrili hematološku bolest od javnosti na premijerov zahtjev ili su popustili, pod pritiskom njegova ureda i savjetnika i da li su članovi Sharonove porodice bili u to umiješani.

Izraelski premijer ne pokazuje znake da se oporavlja, iako ljekari pokušavaju već danima da ga probude iz vještački izavane kome i u prošlu subotu su sasvim prestali da mu daju sedative.

Visoki zvaničnik izraelskog ministarstva zdravlja, koji je želio da ostane anoniman, nagovijestio je mogućnost da i vlada osnuje komisiju koja će ispitati liječenje premijera, kao i djelovanje njegova dva lična ljekara.