{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Traži se istraga o ponašanju vojske u Gazi

F
FENA
20.1.2009. u 16:20
0
1
Traži se istraga o ponašanju vojske u Gazi
0
Traži se istraga o ponašanju vojske u Gazi
Foto: AFP/Pool
Osam izraelskih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava zatražilo je u utorak od državnog tužitelja da otvori istragu o ponašanju vojske tokom rata u Gazi.
Ove organizacije su zahtjev uputile tužitelju Menahemu Mazouzu, koji je i pravni savjetnik izraelske vlade, "zbog težine napada na civilno stanovništvo tokom operacije "Čvrsto olovo", prenio je AFP.

"Pozivamo pravnog savjetnika vlade da odmah počne djelovati i da uspostavi mehanizam nezavisne istrage čiji nalaz i pristranost neće biti dovedeni u sumnju", pišu nevladine organizacije u svom saopćenju.

Organizacije navode "zastrašujući" broj mrtvih među djecom i ženama, pa se u saopćenju ističe da je izraelska vojska ozbiljno prekršila ratne zakone zbog čega je Izrael primoran da odmah otvori nezavisnu istragu".

Nevladine organizacije navode u saopćenju brojke koje je objavilo palestinsko ministarstvo zdravlja, prema kojim je tokom izrealske ofanzive ubijeno više od 1.300 osoba, od kojih 410 djece i stotinjak žena, a ranjeno više od 5.300 ljudi, od kojih 1.855 djece i 795 žena.

Potpisnici zahtjeva su B'tselem, glavna izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava na okupiranim teritorijima, Ljekari za ljudska prava, Yesh Din i Državni odbor za borbu protiv mučenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: