Svijet
0

Traži azil u Engleskoj: Kralj Svazilanda me želi oženiti, spasite me

Klix.ba
Tintswalo Ngobeni (22) iz Svazilanda zatražila je azil u Velikoj Britaniji, jer ju je strah da će je tamošnji kralj Mswati II primorati da postane njegova 14. supruga.

Ngobeni je imala samo 15 godina kada ju je primijetio bogati kralj Svazilanda na dvoru svoje četvrte supruge.

"Pitao me želim li postati dio kraljevske porodice. Bila sam prestravljena, ali sam morala šutjeti o svemu tome. Znam da se ne želim udati za njega i da ne želim posvetiti svoj život njemu. Njegove žene žive u palačama, okužene čuvarima i nigdje ne mogu izaći bez kraljevog dopuštenja. Tek jednom godišnje putuju u Ameriku u kupovinu", ispričala je Ngobeni, istakavši kako je saznavši za kraljeve namjere s tetkom pobjegla u Englesku.

Kazala je kako nije imala drugog izbora, jer niko nikada nije odbio kralja iznimno tradicionalne i zaostale monarhije na jugu Afrike.

Ona u Engleskoj boravi već nekoliko godina. Jedna je od istaknutijih aktivistkinja protiv režima u Svazilandu, te svake sedmice protestuje ispred ambasade Svazilanda u Londonu.

Time je skrenula pažnju na sebe te smatra da je sada u velikoj opasnosti.

"Nedavno sam dobila informaciju da su poslani ljudi iz Svazilenda po mene. Živim u strahu. Ukoliko me uhvate i odvedu tamo bit ću uhapšena ili bih mogla proći isto kao i drugi politički aktivisti u Svazilendu - a njih su mučili, tukli i ubijali", kazala je 22-godišnjakinja.

Ngobeni je još 2007. zatražila politički azil, no 2011. joj je odbijen. Uložila je žalbu i čeka odluku.

Inače, svazilandski kralj Mswati III svake godine ima pravo da bira po jednu ženu tokom festivala koji se održava u čast svazilandske kraljice majke.