Svijet
0

Trajnost toplotnih udara u Evropi se udvostručila

Sarajevo-x.com
Trajnost toplotnih udara u Zapadnoj Evropi se udvostručila od 1880. godine, pokazalo je najnovije istraživanje evropskih meteorologa. Stručnjaci su otkrili da se učestalost ekstremno toplih dana gotovo utrostručila u proteklom stoljeću.

Istraživački tim je pokazao da su toplotni udari danas trajali u prosjeku tri dana, a neki čak i do 13 dana, dok je prosjek toplotnih udara u 1880-tim bio tek 1,5 dana.

Švicarski meteorolog iz Zuricha Paul Della-Marta je sa svojim kolegama analizirao maksimalne dnevne temperature koje su zabilježile 54 meteorološke stanice širom Evrope - od sjevera u Finskoj, juga Španije te istoka u susjednoj Hrvatskoj. "Danas imamo mnogo toplotnih udara, iako možda ljeta nisu toliko vruća, to nas najviše brine." - izjavio je Paul Della-Marta.

Zabrinutost naučnika povećala se nakon teške klimatske lekcije koja je pogodila Evropu 2003. godine kada je talas vrućine ostavio teške sociološko-ekonomske i okolišne posljedice. Hiljade starijih ljudi je preminulo zbog velikih vrućina, šume su uništene požarima, vodeni ekosistemi zagađeni, a masa alpskih glečera smanjila se za 10 posto.

Evropski meteorolozi tvrde da nas u budućnosti očekuje još više ekstremnih vremenskih uslova poput vrućina koje su pogodile Evropu ovog ljeta.