Turisti paničarili
0

Trajekt s 463 putnika nasukao se u španskoj Costa Blanci

M. N.
Trajekt sa 463 putnika evakuiran je nakon što se nasukao u Costa Blanci. Španska obalna straža i policija pomogli su putnicima da dođu na sigurno tlo nakon drame u luci Deniar u blizini Benidorma.

Trajekt je prevozio turiste iz Majorce na Ibizu. Nasukao se nakon što je zakačio zid luke dok se pripremao da pristane. Putnici koji su imali svoje automobile na trajektu, morali su ih ostaviti i ponuđeno im je da ih autobusom prebace u obližnju Valenciu ili Alicantee.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Do sada nije bilo prijavljenih povreda, a kompanija Balearia, u čijem je vlasništvu trajekt, saopćila je kako nije došlo do curenja goriva.

[TWITTER]1162481157197500416[/TWITTER]

Misija spašavanja putnika trajala je do dva sata jutros. Putnici su prevezeni s tri broda i kazali su kako nisu zadovoljni odnosom posade u ovom kritičnom trenutku.

"Davali su nam vrlo malo informacija o tome šta se dešava i bili su potpuno bez iskustva. Informacije su govorili isključivo na španskom jeziku. Putnike nisu mogli zadržati na njihovim mjestima i nastala je panika. Dosta stvari je ostalo na brodu", rekao je jedan od putnika.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Putnici su kazali kako su čuli jako struganje pet minuta prije nego su trebali pristati u luku. Tada im je rečeno da stave pojase za spašavanje. Ljudi su tada počeli paničariti, pogotovo oni koji nisu razumjeli španski jezik.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Na trajektu je bilo 463 putnika i članova posade te 80 vozila.