Svijet
0

Traje potraga za avionom Stevea Fosseta

FENA
U toku je potraga za američkim avanturistom Steveom Fossetom, koji je u ponedjeljak ujutro poletio malim, jednomotornim avionom, s privatnog uzletišta na zapadu Nevade, objavila je u utorak američka Federalna uprava avijacije (FAA). Fosset je postavio 116 rekorda u različitim sportovima.

Nestanak Fosseta, 63-godišnjaka koji iza sebe ima desetke avionskih i drugih sportskih rekorda, u ponedjeljak navečer prijavio je njegov prijatelj. Fosset je poletio s ranča Flying M, kraj Yeringtona u Nevadi, bez plana leta, izjavio je glasnogovornik FAA Ian Gregor.

Poletio je u jednomotornom akrobatskom zrakoplovu Citabria Super Decathlon, s gorivom za oko pet, šest sati leta, kazala je glasnogovornica Civilne zračne patrole (CAP) Cyntya Ryan za lokalni list Nevada-Courier.

Potvrdila je da avioni CAP-a tragaju za Fossetom, a CNN je javio da su uključeni i helikopteri Nacionalne garde. Potragu vodi Centar za koordinaciju spašavanja Ratne avijacije u Langleyu, Virginija.

Fosset, poslovni čovjek koji je imetak stvorio u industriji finansijskih usluga, iza sebe ima niz avionskih rekorda, uključujući prvi let balonom na vrući zrak oko svijeta 2002., 67-satni solo let oko svijeta bez slijetanja 2005. u avionu Global Flayer, visinski rekord u zračnoj jedrilici s kojom se digao 15 km iznad Anda u Južnoj Americi, i brojne druge, prenijela je Hina.

Fosset, koji je srušio i 20-ak rekorda u brzinskom jedrenju, navodno je u augustu boravio na ranču Flaying M u Nevadi gdje je pripremao vozilo na mlazni pogon za rušenje svjetskog brzinskog rekorda na kopnu.

Ukupno je postavio 116 rekorda u različitim sportovima, od kojih je 60 ostalo nenadmašeno.

Ranč Flying M, s privatnim uzletištem, u vlasništvu je Willama Barrona Hiltona, nasljednika i supredsjednika hotelskog lanca Hilton i djeda starlete Paris Hilton. Barron Hilton, koji je od mladosti pasionirani pilot, posebno na jedrilicama, pozivao je znamenite pilote na svoj ranč kako bi iskoristili tamošnje izvrsne uvjete za jedrenje. Godine 1981. ustanovio je Barron Hilton Cup, prestižno međunarodno natjecanje u zračnom jedriličarstvu.