Rumunija
0

Trajan Basescu na pragu pobjede

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sadašnji predsjenik Rumunije Trajan Basescu osvojio je na predsjedničkim izborima 50,43 posto glasova, a njegov protivkandidat na predsjedničkim izborima Mircea Geona 49,57 posto, pokazali su posljednji rezultati poslije obrade glasačkih listića sa oko 95 posto biračkih mjesta, saopćio je u ponedjeljak Centralni izborni biro.

Većina istraživanja pokazivala su sinoć malu prednost Geonae, ali je jutros zabiljeležen preokret i aktuelni predsjednik će vjerovatno odnijeti pobjedu u drugom krugu izbora, prenosi agencija Reuters.

Mnogi stručnjaci sumnjaju da će doći do ponovnog preokreta u korist Geona i tvrde da je pobjeda Basescua sve izvjesnija.

Profesor Univerziteta Timisoara Adrian Basaraba smatra da predsjednik Basescu, teorijski, ne može da izgubi izbore, imajući u vidu trenutne podatke i da je preostalo da se obradi samo 4-5 posto biračkih mjesta, uglavnom iz dijaspore.

Direktor organizacije "Pro demokratija" Kristijan Parvulesku smatra da su male šanse da se promijeni rezultat, jer je trenutna razlika od jedan posto značajna i teško će biti preokrenuta s manje od pet posto neobrađenih birališta.