Svijet
0

Tragovi radioaktivnih supstanci pronađeni u dva aviona British Airwaysa

FENA
Vrlo slabi tragovi radioaktivnih supstanci pronađeni su u dva aviona Brirish Airwaysa u okviru istrage o smrti bivšeg ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka, saopćila je u srijedu britanska zračna kompanija.

"British Airways je informiran da je britanska vlada, u okviru istrage o smrti Aleksandra Litvinenka, identificirala tri njena Boeinga -767 brze pošte", navodi se u saopćenju kompanije.

"Prvobitni rezultati naučnih testova, koji su potvrđeni kasno u srijedu popodne, pokazali su vrlo slabe tragove radioaktivnih supstanci u dva od tri aviona", precizirala je kompanija.

British Airways ne precizira o kojem se tipu radioaktivne supstance radi. Tragovi polonija 210, visoko radioaktivne supstance koja je poslužila za trovanje Aleksandra Litvinenka, pronađeni su dosad na pet mjesta u Londonu, koja je obilazio bivši ruski agent 1. novembra prije nego se počeo osjećati loše.

Aleksandar Litvinenko (43), deklarirani protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, umro je prošlog četvrtka u jednoj londonskoj bolnici nakon što je, prema britanskim vlastima, otrovan polonijem 210.