{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Tragični" Abbas između dvije vatre

F
18.10.2009. u 12:59
0
0
"Tragični" Abbas između dvije vatre
0
"Tragični" Abbas između dvije vatre
Foto: AP
Mirovni razgovori su u krizi nakon što je Izrael odbacio izvještaj UN-a o "ratnim zločinima", piše Daily Telegraph, konstatirajući da je Izrael dodatno zacementirao stav prema Palestincima nakon što je u Goldmanovom izvještaju optužen za "kolektivno kažnjavanje" palestinskog stanovništva u Gazi.
I dok Izrael bespoštedno lobira kod svojih saveznike da stave veto na ovu rezoluciju UN-a, i uglavnom se uvijek može osloniti na njihovu podršku, arapski saveznici Amerike našli su se između dvije vatre – zahtjeva supersile i zahtjeva vlastitog stanovništva.

Upravo se u takvoj poziciji našao umjereni palestinski lider Mahmud Abbas, i ogromni pritisak natjerao ga je da se ponaša na samodekstruktivan način, primjećuje Telegraph u subotu.

Optuživši i Izrael i palestinsku organizaciju Hamas za ratne zločine i odgodivši eventualnu prijavu protiv Izreala Vijeću za ljudska prava UN-a, odnosno povinovavši se pritisku SAD-a i Izraela – Abbas je izazvao ogorčenje Palestinaca, od kojeg je radikalni Hamas nastojao da što više profitira.

U odgovor na ovo Abbas se predomislio i ipak poslao dokument Vijeću za ljudska prava, koje je potvrdilo nalaze o izraelskim ratnim zločinima. Sada se našao u još težoj poziciji – zamjerivši se i Americi i Izraelu, s jedne strane, i djelujući neuvjerljivo Palestincima, s druge, otuđen i od jednih i od drugih.

Ovo je tragično, konstatira Telegraph, jer je Abbas jedini Palestinac s kojim Amerikanci i Izraelci hoće da pregovaraju; usprkos tome, upravo oni su potkopali Abbasov odnos s vlastitim narodom i stoga njegovu vrijednost kao palestinskog pregovarača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: