{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tragične posljedice političkih ubistava

S
28.12.2007. u 12:04
0
0
Tragične posljedice političkih ubistava
0
Tragične posljedice političkih ubistava
Foto: Reuters
Ime bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto još je jedno u nizu na popisu ubijenih političkih vođa. Ubistva političkih vođa u historiji su prisutna od pamtivijeka, a njihove posljedice predstavljaju prekretnice, piše u svom današnjem članku u Washington Postu Neely Tucker.
Nasilna okončanja slavnih političkih vođa koja su obilježila historiju nisu zastrašila Benazir Bhutto pa čak i nakon ubistva njenog oca i braće. Premda je diplomirala na Harvardu i bila vrsni poznavalac historije, trebala je znati da su ubistva u svjetskoj historiji na snazi bila i prije glasačkih listića, a u većini slučajeva njihove posljedice bile su značajnije od demokratskih izbora.

Eric Rauchway, autor knige "Murdering McKinley: The Making of Teddy Roosevelt's America" i univerzitetski profesor historije kaže da niko ne može predvidjeti posljedice ubistva jednog državnika.

Da li je Marko Junije Brut mogao predvidjeti i zamisliti posljedice atentata na Cezara ili pak shvatiti da bi njegove akcije mogle prouzrokovati a) najutjecajnije političko ubistvo u historiji ili b) stvoriti besmrtnu rečenicu koja karakteriše izdaju ("Zar i ti sine Brute?“), a koja i danas odjekuje u svim kulturnim okruženjima širom svijeta?

Među brojnim političkim ubistvima u historiji, titula najznačajnijeg definitivno pripada Gavrilu Principu koji je u junu 1914. godine ubio austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu. Tada je imao 20 godine. Kolateralna šteta njegova čina bio je početak Prvog svjetskog rata, piše Tucker.

Zbog njegovog čina, naredne četiri godine ubijeno je oko 10 miliona ljudi, dvostruko više ih je ranjeno i svijet je opustošen. Principov pištolj doveo je i do stvaranje Jugoslavije čiji je kasniji raspad koštao hiljade života nevinih žrtava diljem bivših jugoslovenskih republika, a posebno u Bosni i Hercegovini i Srebrenici u kojoj je počinjen genocid.

Posljedice političkog ubistva su nezamislive, ali ono ostaje prisutno u svakom periodu ljudske historiji. Jedna od 11 američkih predsjednika biva ubijen, a veliki mislioci i revolucionari kao što je Martin Luther King svoj rad i put nikada ne uspiju u potpunosti okončati jer ih nasilno istrgnu iz života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: