Dosadio mu život vozača
80

FOTO+VIDEO / Japanac došao kao turista u ratom zahvaćenu Siriju

Klix.ba
Toshifumi Fujimoto u Alepu (Foto: AFP)
Toshifumi Fujimoto odlučio je napustiti Japan i doći u ratom zahvaćenu Siriju kao turista.

Fujimoto kaže da je rodnu zemlju napustio jer mu je dosadio život vozača i svakodnevna vožnja od Osake do Tokija ili Nagasakija. Došao je u sirijski Alep, gdje svakodnevno fotografiše i snima vojnike na prvim linijama borbe. Tako je ovaj 45-godišnjak umjesto bungee-jumpinga ili lova na ajkule, odlučio riskirati svoj život i provoditi dane na trenutno jednom od najsmrtonosnijih ratišta u svijetu, gdje je poginulo, prema podacima UN-a, više od 60.000 osoba.

Prošle godine bio je u Jemenu tokom antiameričkih demonstracija ispred abamasade Sjedinjenih Američkih Država, a godinu ranije bio je i na demonstracijama u Kairu, kada je počelo svrgavanje predsjednika Hosnija Mubaraka. Ove godine namjerava provesti nekoliko dana sa talibanima u Afganistanu.

Odjeven u japansko vojno odijelo i opremljen sa dva fotoaparata i videokamerom, svakog jutra Fujimoto dokumentuje destrukciju u drugom najvećem sirijskom gradu, nekada poznatom trgovačkom sjedištu ove zemlje. Ne govori engleski, niti arapski jezik, ali je naučio kako se kaže "opasno" ili "prva borbena linija".

"Uvijek idem sam. Za mene je ovo veoma uzbudljivo i nalet adrenalina je jedinstven", kaže Fujimoto te dodaje da je veoma opasno biti novinar u ovom trenutku u Siriji.

Vrijeme provodi sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Sirije čiji članovi nerijetko traže da se fotografišu s njim.

"Ja sam kombinacija samuraja i kamikaze", kaže ovaj 45-godišnji Japanac, koji ne nosi šljem niti pancirku na svojim svakodnevnim zadacima.

"Preteški su kada treba trčati, a zabavnije je bez takve zaštite otići u borbu", dodaje Fujimoto koji je u Japanu ostavio tri kćerke, koje žive sa majkom od koje se ovaj neustraživi Japanac razveo.

"Nemam porodicu, prijatelje ni djevojku, sam sam u životu. Kćerke nisam vidio pet godina i to je ono što me čini veoma tužnim", kaže Fujimoto koji je odlučio napustiti Japan i doći u ratom zahvaćenu Siriju kao turista.