Svijet
0

Tortura se koristi u 50 posto zemalja

FENA
Tortura, odnosno uništavanje čovjeka od strane čovjeka, koristi se u 50 posto svih zemalja, smatra Akcija kršćana za ukidanje torture (Acat) koja je pokrenula inicijativu pod geslom "Donijeti nadu svijeta slobodnog od bilo kojeg oblika mučenja".

Tako će se u noći između 23. i 24. juna, 48 sati prije Međunarodnoga dana podrške žrtvama torture, koji su ustanovili Ujedinjeni narodi, na cijeloj planeti moliti za sve one koji su smišljeno, fizički ili moralno, zlostavljani, javlja KTA.

Među primjerima žrtava koje navodi ova organizacija, spomenut je slučaj Rafaela Sancheza Rodrigueza, koji je, nakon mirnih protesta u novembru 2006. godine, iščekujući sudski postupak, u jednome meksičkom zatvoru podvrgnut električnim šokovima; zatim slučaj Bakhadira Choukourova, osuđenoga u Rusiji 2005. godine zbog pripadnosti jednome nezakonitom muslimanskom pokretu, i mučenoga hemijskim sredstvima koja su ograničila njegove spoznajne sposobnosti.

Spomenuta su također dvojica turkmenistanskih boraca za ljudska prava, zatvorenih i mučenih slijedom nepravednoga postupka, nakon što su sarađivali s jednom francuskom novinarkom, a s njima je zajedno uhićena i jedna novinarka koja je preminula od posljedica maltretiranja, a koja se isto tako borila za ljudska prava.