{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Toranj s kojeg će se vidjeti i sama Afrika

S
31.3.2008. u 08:17
0
0
Toranj s kojeg će se vidjeti i sama Afrika
0
Toranj s kojeg će se vidjeti i sama Afrika
Utrka za najveću zgradu na svijetu dostigla je novi nivo s planovima tornja u blizini Crvenog mora u Saudijskoj Arabiji.
Multimilioner, vlasnik Savoy hotela u Londonu otkrio je javnosti da planira graditi građevinu vrijednu 5 milijardi koja će veličinom preteći nebodere u Kuwaitu i Dubaiju. Princ al-Walid, član saudijske kraljevske porodice, Savoy Hotel u Londonu kupio je 2005. za oko 1,58 milijardi eura.

Takozvani "Milju visok toranj" (1 milja=1.609 metara) bit će tako duplo viši od dosad najvišeg tornja, a posjetioci će s njegovog vrha moći vidjeti Afriku, izvještava Sunday Times.

Javni poziv za kompanije koje će graditi ovo zdanje bit će raspisan prije jula. Projekat će postaviti nove granice arhitekture i inžinjeringa jer građevina mora bitri dovoljno čvrsta da se bori sa ekstremnim temperaturama i jakim pustinjskim vjetrovima u ovom regionu.

Okolne arapske zemlje koje svoja bogatstva crpe uglavnom iz nafte rekordnih cijena, tako nastavljaju da se nadmeću u tome ko će imati najveći toranj na svijetu.

Tom trkom su napravili veliki jaz između njih i zemalja istočne Azije, gradeći zgrade kao što su neboderi u Kuwaitu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno Dubaiju.

Burj Dubai je prethodno zamišljen kao najviši vrh do kojeg se u svijetu arhitekture može doći, međutim, ovim novim planom i on bi trebao biti prevaziđen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: