Svijet
0

Topolanek: Bez ruskih vojnika na radarskoj stanici u Češkoj

FENA
Ruski vojnici neće biti stacionirani u američkoj radarskoj stanici u oblasti Brdi u Češkoj, rekao je novinarima u Pragu češki premijer Mirek Topolanek.

Premijer Topolanek je, međutim, pred poslanicima u parlamentu dozvolio mogućnost da ruski inspektori nadziru postavljanje i puštanje u rad američkoga radarskog sistema.

O eventualnom pristupu ruskih kontrolora radaru će se još razmatrati, a o tome će konačnu odluku donijeti češki parlament ili građani na referendumu, naglasio je Topolanek.

"Ruski vojnici jednostavno neće biti ovdje, neće i neće", insistirao je Topolanek u četvrtak pred novinarima, prenijela je češka novinska agencija ČTK.

On je kazao da češka vlada razmatra s Rusijom mogućnost saradnje na američkom projektu antiraketnog štita, što ne znači da će ruskim vojnicima biti dozvoljeno prisustvo u bazi u Češkoj.

Ideju o prisustvu ruskih vojnika na radarskoj stanici u Češkoj iznio je ove sedmice tokom posjete Pragu američki sekretar za odbranu Robert Gates, rekavši da bi ako se Česi saglase, zvanični Washington mogao razmotriti mogućnost da dozvoli prisustvo Rusa u stanici.

Prilikom posjete Pragu sekretar Gates je rekao da neće doći ni do kakvoga američko-ruskog dogovora bez saglasnosti Češke.

Ideja o postavljanju ruskih vojika u eventualnoj američkoj raketnoj bazi u Češkoj razljutila je mnoge zvaničnike u Pragu, kao i domaću javnost koja se živo sjeća decenija ruske okupacije.

O mogućnosti postavljanja američke antiraketne baze u češkoj oblasti Brdi još uvijek se pregovara. Ova baza bila bi dio antiraketnog sistema koji SAD namjerava postaviti u Češkoj i Poljskoj kao, kako tvrdi, odbranu od prijetnji iz Irana ili Sjeverne Koreje.

Rusija se oštro protivi ovom planu smatrajući da će američke baze u Evropi pokrenuti novu utrku u naoružanju, a da za cilj imaju nadgledanje ruske teritorije.