Svijet
0

Topolanek: Antiraketni štit bi pokazao protivljenje Rusiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Plan Sjedinjenih Američkih Država da u Češkoj Republici postave dio svog antiraketnog štita pokazat će da Istočna Evropa može da se usprotivi Rusiji, rekao je danas češki premijer Mirek Topolanek.

Topolanek, čija vlada pokušava da dobije od parlamenta odobrenje za postavljanje američke baze, također je optužio protivnike plana SAD-a u Češkoj da potcjenjuju prijetnju koju predstavlja širenje nuklearne tehnologije u zemljama kao što su Iran ili Sjeverna Koreja.

Češki premijer je rekao i da će projekt antiraketnog štita dodatno povezati članice NATO-a i poslati poruku Rusiji da SAD ima povjerenja u svoje saveznike u Centralnoj Evropi.

Odustajanje od plana, koji podrazumijeva i postavljanje presretača raketa u Poljskoj, pokazalo bi da Rusija može da se ispriječi između članica NATO-a, smatra Topolanek.

"Neke države ostale bi u sastavu NATO-a, ali bi se plašile režanja ruskog medvjeda, čime bi se ponovo okrenule sferi ruskog utjecaja, ili iz nje nikad ne bi ni izašli", rekao je Topolanek na međunarodnoj konferenciji u Pragu posvećenoj ovoj temi, kojoj prisustvuje i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, objavila je agencija ČTK.

Podsjetivši na historiju sovjetske dominacije u regiji, Topolanek je pozvao Moskvu da se priključi Zapadu kao sigurnosni partner i ponovio tvrdnje Washingtona da predloženi antiraketni štit ne predstavlja nikakvu prijetnju za Rusiju.

"Prije ili kasnije, Moskva će shvatiti da ni Rusija nije imuna na posljedice naoružavanja", rekao je Jaap de Hoop Schefer, prenio je DPA.

Na samitu NATO-a prošlog mjeseca lideri SAD-a i Češke složili su se da radar bude postavljen u vojnoj zoni Brdi, jugozapadno od Praga.

Topolanek je veliki zagovornik ovog plana, ali u Zastupničkom domu postoji veliki otpor postavljanju antiraketne baze SAD-a u Češkoj, pa bi namjera SAD-a lako mogla da bude blokirana s obzirom na to da su protiv nje socijaldemokrati, komunisti i dio stranke Zelenih.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, protiv radara je i oko dvije trećine čeških građana.