Klimatske promjene
12

Toplotni val zahvatio jugoistočnu Aziju: Vijetnam i Laos bilježe najveće temperature ikada

I. M.
Srceenshot
Srceenshot
Širom jugoistočne Azije su pali temperaturni rekordi zbog toplotnog vala koji je donio bijedu milionima stanovnika.

Najveće temperature zabilježeni su u Vijetnamu, Laosu i glavnom gradu Tajlanda, gdje situaciju pogoršava intenzivna sezona smoga koja je uzrokovala porast nivoa zagađenja. Naučnici su dugo upozoravali da će se toplotni valovi pogoršati zbog utjecaja klimatske krize koja se ljudskim faktorima ubrzava.

U Vijetnamu su temperature dostigle 44,2 stepena Celzijusa u subotu u sjevernom okrugu Tuong Duong. To je najviša temperatura ikada zabilježena u zemlji, prema historičaru vremena Maksimilijanu Herera.

U susjednom Laosu, u gradu Luang Prabang temperatura je u subotu dostigla 43,5 stepeni Celzijusa, oborivši nacionalni rekord od 42,7 stepeni Celzijusa koji je postavljen tek prošlog mjeseca, rekao je Herrera.

Glavni grad Laosa Vientiane je također ovog vikenda oborio svoj rekord sa temperaturom od 42,5 stepeni Celzijusa.

U međuvremenu na Tajlandu u subotu je zabilježena najveća temperatura ikada zabilježena u Bangkoku, 41 stepen Celzijusa.

Glavni grad je među velikim brojem dijelova Tajlanda koji su od kraja marta patili od temperatura između 30 i 40 stepeni Celzijusa. Sredinom aprila, sjeverozapadni grad Tak postao je prvo mjesto u zemlji gdje je temperatura porasla do 45 stepeni Celzijusa, prema podacima tajlandskog meteorološkog odjela.

Prošlog mjeseca, tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha izrazio je zabrinutost zbog "opasno visokih temperatura u različitim dijelovima Tajlanda".