Rekordne vrućine
300

Toplotni val pogađa Australiju, za vikend temperature i do 50 stepeni

M.G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Temperature će se u Australiji za vikend popeti na gotovo 50 stepeni u centralnoj dijelu zemlje, a toplinski val će pogoditi i veći dio jugoistoka, kao i glavne gradove.

"Glavni utjecaj toplinskog vala bit će na Južnoj Australiji, Viktoriji i Novom Južnom Walesu, posebno na kopnenim područjima tih država", rekao je Dean Narramore, viši prognozer u australskom Uredu za meteorologiju.

Ako niste blizu obale, bit će izuzetno vruće, dodao je.

Kako piše The Guardian, toplinski val će se početi formirati u središnjim pustinjama u četvrtak, krećući se prema istoku i sjeveru kako se vikend bude odmicao. Do subote, centralna Južna Australija može očekivati da se živa uvuče u visokih 40 stepeni.

"Jednom kad stignete sjeverno od Port Augusta, bit će temperature do 49 stepeni, zrak će biti jako vruć", tvrdi Narramore.

Policijski povjerenik Južne Australije, Grant Stevens, pozvao je građane da zadrže mjere socijalne distance tokom vrućina i predstojećih rasprodaja za Crni petak.

"Svakako bismo potaknuli ljude koji će iskoristiti vruće vrijeme da se samo sjete pravila fizičkog distanciranja ... posebno u zagušenim područjima na ulazima i izlazima za kupovinu", rekao je Stevens.

Narramore je rekao da vrućine u ovo doba godine nisu toliko neobične, ali da će ovaj vikend znatno premašiti prosječnu temperaturu u novembru.