|

Toplotni udar u Indiji ubio 92 osobe, stanovnici napuštaju kuće u potrazi za vodom

Toplotni udar u Indiji ubio 92 osobe, stanovnici napuštaju kuće u potrazi za vodom
21
Dž. L.
20.6.2019. u 10:13
17
komentara
21

dijeljenja
Toplotni udar u Indiji ubio 92 osobe, stanovnici napuštaju kuće u potrazi za vodom Foto: Uday Deolekar
Toplotni udar koji je pogodio indijsku saveznu državu Bihar ubio je najmanje 92 osobe, a visoke temperature i dalje predstavljaju veliku opasnost za stanovništvo širom zemlje.
Zemlja doživljava svoju najnižu količinu padavina u proteklih 60 godina, a već je ušla u treću sedmicu toplotnog vala, što je ujedno i najduži period suše u historiji Bihara.

Većina zabilježenih smrtnih slučajeva od 15. juna, kada je Bihar zahvatio toplotni talas, desilo se u Aurangabadu, Gayi i Nawadi, gdje su temperature bile oko 45 stepeni celzija.

Najmanje 562 bolesnika primljeno je u državne bolnice zbog toplotnog udara, a sigurnosni zvaničnici plaše se da će broj smrtnih slučajeva nastaviti rasti.
Ipak, stvarni uzrok ovih smrti možda nikada neće biti u potpunosti poznat jer nije službeno potvrđeno kako su sve smrti povezane s toplinom.

Protekle subote umrlo je 49 osoba u Biharu u roku od 24 sata. Glavni ministar Nitish Kumar najavio je da će porodice umrlih dobiti naknadu od 5.740 dolara.

Stanovnici su upozoreni da ostanu u kući, a škole i fakulteti su zatvoreni. Naređeno je zatvarenje otvorenih i neadekvatno klimatski opremljenih trgovina između 11 i 17 sati. Također su zabranjene i sve javne aktivnosti tokom dana.

Toplotni talas pogađa trećinu zemlje. U zapadnom dijelu temperature se kreću oko 50 stepeni celzija gdje država Maharashtra pati od najgore suše u proteklih 47 godina.

Desetine hiljada stanovnika pogođenih sušom napustili su svoje domove un potrazi za vodom.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...