Svijet
9

Toplotni udar u Australiji: Temperatura dostigla 47 stepeni

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveći australski potrošači električne energije ovog petka su morali obustaviti svoj rad, a građanima je preporučeno da ne kuhaju i ne gledaju televiziju. Sve ovo uslijedilo je nakon što je val ekstremnih vrućina zahvatio istočnu obalu Australije.

Temperature su u nekim dijelovima Novog Južnog Velsa dostigle čak 47 stepeni celzija, dok se u subotu očekuje najtopliji februarski dan u historiji mjerenja.

Cijene električne energije su uvećane na čak 14.000 australskih dolara po megavatsatu, dok se elektrane bore s vrtoglavim rastom potražnje zbog potrebe za rashlađivanjem.

Da bi se spriječila preopterećenja mreže najavljena je privremena obustava opskrbe strujom i to samo nekoliko dana nakon što je 40.000 domova i poslovnih objekata ostalo bez ovog važnog energenta u Južnoj Australiji.

Ministar energetike Don Harwin pozvao je domaćinstva i preduzeća da štede struju.

"Umjesto da odete direktno kući i okrenete se televiziji ili kuhanju, možda bi bolje bilo da razmotrite odlazak u kino, trgovački centar i tako pomognete uštedi, jer i malo je korisno", kazao je on.

Prognostičarka Olenka Duma kazala je da se toplota nagomilala u unutrašnjosti zemlje i sada ide ka istoku i najmnogoljudnijoj saveznoj državi.

Prevruće je i za sladoled. Vlasnik štanda sa sladoledom u Sydneyju odlučio je da ne radi, već da ostane kući uz klimauređaj. Na plažama ljudi vrijeme provode isključivo u vodi.