Svijet
0

Toplotni udar na Arktiku: 22°C

Sarajevo-x.com
Jedna kanadska istraživačka stanica ovog je ljeta u nekim dijelovima Arktika zabilježila nevjerovatnu temperaturu od 22 stepena Celzijusa. Podatak koji govori sam za sebe ušutkat će one koji još uvijek ne vjeruju u "opasne" posljedice globalnog zagrijavanja. Protekli septembar bio je mjesec sa najvećom količinom leda koja se ikada otopila.

Dijelovi Arktika su ovog ljeta doživjeli temperature bez presedana, a snažna topljenja ledenjaka bila su dovoljan pokazatelj. Kanadska istraživačka stanica je bilježila temperature od 10, 15 pa čak i rekordna 22°C na otoku Melville koji je jedno od najhladnijih mjesta u sjevernoj Americi, izvijestio je The Independent u srijedu.

"Ovo je nevjerovatno za mjesto gdje je prosječna normalna temperatura oko 5 stepeni Celzijusa. Ove godine smo nekoliko puta zabilježili dnevne temperature koje su išle preko 15 stepeni, a jednom su dosegle i vrtoglava 22", izjavio je Scott Lamoreux, profesor geografije na univerzitetu u Ontariju.

"Očekivali smo da će biti toplo, ali ne u ovoliko. Visoke temperature smo očitavali nekoliko dana. One su prouzročile nevjerovatno topljenje ledenjaka i stvaranje blatnih bujica koje su nosile komade leda", dodao je Lamoreux.

Neobično čisto nebo je iznad Arktika je uzrokovalo porast temperatura i topljenje leda iznad svih očekivanja i dosadašnjih statistički zabilježenih podataka.