{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Toplotni talas pogodio sjeveroistok SAD-a, građani spas traže čak i u fontanama

F
17.7.2013. u 08:10
4
4
Toplotni talas pogodio sjeveroistok SAD-a, građani spas traže čak i u fontanama
4
Toplotni talas pogodio sjeveroistok SAD-a, građani spas traže čak i u fontanama
Foto: AFP
Toplotni talas pogodio je istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, od Bostona do Washingtona, gdje temperature prelaze 35 stepeni, ali je uz visoku vlažnost vazduha, osjećaj da je mnogo toplije.
Nadležne vlasti su podigle stepen pripravnosti, nakon tri dana u kojima temperatura prelazi 32 stepena, što je za sada, ipak daleko od rekorda iz ljeta 1953. godine, kada je bilo 12 takvih dana u kontinuitetu.

Zbog visoke vlažnosti, temperature ni noću ne padaju ispod 25 stepeni, a u predgrađu Washingtona, zbog pucanja jedne od glavnih vodovodnih cijevi, gotovo 200.000 stanovnika siromašnog Prince George okruga bit će narednih tri do pet dana bez vode.

Zbog visoke potrošnje električne energije, u New Yorku su uvedena vanredna dežurstva u elektrodistribuciji, da bi se pravovremeno odgovorilo na moguće havarije.

Procjenjuje se da je u regionu sjeveroistoka SAD-a uključeno konstantno više od šet miliona klima uređaja.

U Washingtonu je otvoreno više javnih objekata za prihvat osoba koje nemaju klima uređaje, a žele da provedu najtopliji dio dana van svojih stanova. Takođe, u metrou je dozvoljeno unošenje vode i pića, što je inače zabranjeno.

Posljednji toplotni talas u prijestolnici SAD-a, dogodio se prošle godine, od 28. juna do 10. jula sa 12 dana u nizu u kojima je temperatura prelazila 35 stepeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: