Svijet
47

Topljenje leda u Sibiru nosi opasnost od nove epidemije malih boginja

Klix.ba
Posljednji slučaj malih boginja zabilježen je 1977. godine u Somaliji, a ova smrtonosna bolest mogla bi se vratiti s obzirom na to da se sibirski led, u kojem se nalaze brojna tijela umrlih od boginja, topi te bi zaražena tijela mogla uzrokovati novu epidemiju.

Više od 30 posto zaraženih osoba umiralo je od boginja, prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a simptomi ove bolesti su visoka temperatura i karakteristični plikovi ispunjeni gnojem.

Pošto su 24 osobe hospitalizovane u Rusiji nakon dolaska u dodir sa sporama antraksa sa odmrznutih leševa, stručnjaci upozoravaju kako bi se sada moglo desiti nešto još gore.

Prije otprilike 120 godina izbila je velika epidemija boginja koja je odnosila i do 40 posto života zaraženih, a mrtvi su zakopani ispod slojeva leda koji se usljed klimatskih promjena sve brže topi. Led u oblasti Yakuta ove godine je dosegao kritičnu tačku.

Naučnici iz Novosibirska pronašli su leševe na kojima su vidljive rane koje podsjećaju na boginje. Naučnici su u njihovim DNK ćelijama pronašli ostatke infekcije.

Postoji bojazan kako bi topljenje leda uzrokovalo i otpuštanje metana u atmosferu, koji ima mnogo lošiji utjecaj na ozonski omotač od ugljendioksida, a ovaj proces mogao bi drastično ubrzati globalno zatopljenje.