|

Topljenje leda na Arktiku se nije trebalo desiti do 2070. godine

Topljenje leda na Arktiku se nije trebalo desiti do 2070. godine
300
L. K.
23.8.2019. u 19:32
33
komentara
300

dijeljenja
Topljenje leda na Arktiku se nije trebalo desiti do 2070. godine Foto: Twitter
Svijet u posljednje vrijeme potresaju brojne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama. Jedna od njih je i topljenje leda na Arktiku koje je doseglo dramatične razmjere, što je zabilježeno kroz fotografiju koja je u junu obišla svijet - psi koji hodaju kroz vodu koja je nekada bila led.
Naučnici širom svijeta već godinama upozoravaju na katastrofe koje će se dešavati u svijetu ukoliko se ne počne voditi računa o klimatskim promjenama, prenosi Forbes.

Na Arktiku se u roku od 24 sata uspjelo otopiti 12,5 milijardi tona leda. Stručnjak za klimatske promjene Martin Stendel istakao je da je toliko leda dovoljno da cijelu Floridu pokrije s minimalno 13 centimetara vode ili da pokrije cijelu Njemačku sa sedam centimetara vode ili cijelu Dansku s pola metra vode.

Ova godina bilježi najtopliji juli i juni, što je rezultiralo topljenjem leda na Grenlandu, ali i Himalajima. Jedina svijetla tačka na horizontu jeste činjenica da se ljeto bliži kraju na sjevernoj hemisferi.



Ono što naučnici sada naglašavaju jeste činjenica da se topljenje ovako velike količine leda nije trebalo desiti još minimalno 50 godina. Na Grenlandu sada vidimo promjene koje nisu predviđene za još nekoliko decenija, navode naučnici.

U istraživanju koje je provedeno u maju otkriveno je kako bi se nivoi mora i okeana mogli podići mnogo brže nego što to očekujemo, zbog topljenja leda na Grenlandu i Arktiku. U istom istraživanju se navodi i kako bi se nivoi vode mogli podići za više od dva metra do kraja ovog stoljeća, što bi moglo potopiti velike gradove poput Londona i Hamburga i raseliti više od 187 miliona ljudi širom svijeta.

Istraživači kažu kako se u najgorem mogućem slučaju može desiti da globalna temperatura poraste za pet stepeni celzija do 2100. godine te kako bi se nivoi vode mogli podići dvostruko više nego što je očekivano, u kom slučaju bi više od 1,79 miliona kvadratnih metara zemlje bilo zauvijek potopljeno.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...