Svijet
0

Topčagić: Pripremiti lokalne zajednice za korištenje evropskih fondova

FENA
Sada je veoma važno usredsrijediti se na lokalne zajednice i njihovo pripremanje za buduće korištenje odgovarajućih fondova Evropske unije, izjavio je direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić pred početak dvodnevnog seminara "Programiranje i upravljanje evropskim strukturalnim fondovima na lokalnom nivou".

Ovaj seminar za predstavnike lokalne uprave u BiH organiziran je u okviru projekta bilateralne pomoći Ambasade Španije u BiH Direkciji za evropske integracije koji je počeo u novembru 2005.

Na seminaru predavači govorit će i o iskustvima Madrida kao glavnog grada Španije i ove zemlje u cjelini u vezi s programiranjem, upravljanjem, praćenjem i kontrolom fondova.

"Mi još nismo kvalificirani za ove fondove, ali želimo da kada fondovi budu otvoreni, i mi budemo spremni, uključujući lokalne zajednice", kazao je Topčagić.

On je naveo da je pokrenuta inicijativa za bratimljenje Madrida i Sarajeva kao glavnih gradova dviju evropskih država, što je također lijep primjer saradnje u ovoj oblasti.

Španski ambasador u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar je izjavio da je Madrid evropski grad s najvećim porastom.

Madrid bilježi veliki rast prihoda po stanovniku, a imao je sreću da je posljednjih 20 godina imao izvrsne gradonačelnike koji su napravili odličan posao.

Petomilionski Madrid je veoma dobro riješio probleme u vezi s komunalnim uslugama i infrastrukturom, uključujući jedan od najrazvijenih metroa na svijetu i ima dobro riješen sistem prerade otpada. Španska prijestonica je, također, veliki obrazovni centar s pet značajnih univerziteta.

  • Madrid privlači ljude iz cijele zemlje. Oni tu ostaju i vole ga, jer u njemu nema predrasuda, kazao je španski ambasador.

Ambasador Bolibar je naglasio da je Madrid bio sretan jer je imao ljude koji su odlično upravljali evropskim fondovima. Zahvaljujući tome poslovni sektor je došao u Madrid.