{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tony Blair - predsjednik EU

F
7.10.2009. u 10:48
0
0
Tony Blair - predsjednik EU
0
Tony Blair - predsjednik EU
Foto: Reuters
Nakon irskoga "da" Lisabonskom ugovoru, sve je više spekulacija u vezi s tim ko će biti prvi predsjednik Evropskog vijeća, koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica Evropske unije.
Dnevnik Financial Times piše u srijedu da bi dobar izbor bio bivši britanski premijer Tony Blair. On, međutim, ima puno neprijatelja, dodaje ovaj list. Evropska inteligencija ga prezire zbog prijateljstva s Georgeom W. Bushom i uloge koju je odigrao u pokretanju rata protiv Iraka.

Federalisti ga ne vole jer nije Britaniju uveo u eurozonu, mnogima se ne dopadaju njegov ekonomski liberalizam i atlantizam, neki čak ističu da mu detalji političkih odluka nisu jača strana. Pa ipak, ocjenjuje Financial Times, postoje jaki argumenti u prilog Tonyja Blaira.

Kao prvo, bivši britanski premijer je vrlo uspješan političar, što je dokazao na razne načine. Drugo, Evropskoj uniji bi donio kredibilitet u drugim dijelovima svijeta, koji ga vrlo dobro poznaju. Treće, spretan je kada treba prodati političke ideje i koncepte i, četvrto, mogao bi Bruxellesu pomoći da se nosi s euroskeptičnim britanski konzervativcima koji bi sredinom iduće godine mogli doći na vlast.

Tony Blair bi bio riskantan izbor za predsjednika EU-a, ali bi isto tako mogao da je potakne da sa sterilnih institucionalnih debata prijeđe na djela i konačno se pozabavi globalnim izazovima, kakvi su klimatske promjene, energetska sigurnost, širenje nuklearnog naoružanja i Bliski istok, ocjenjuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: