Svijet
0

Tony Blair pozvao na ukidanje blokade Gaze

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Britanski The Independent u petak je objavio intervju s Tonyjem Blairom, koji je trenutno na dužnosti izaslanika za Bliski istok, a prvi put je govorio za novine otkako je na turskom brodu koji plovio ka Gazi došlo do izraelske akcije.

Blair je izjavio da je izraelska blokada Gaze, uspostavljena otkako je Hamas došao na vlast prije tri godine, kontraproduktivna, što se, zaključuje list, poklopilo s opaskama visokog američkog dužnosnika koji kaže da je postojeća situacija neodrživa.

Tony Blair je Independentu rekao da Gaza ne može biti kao Zapadna obala, koja je prošle godine zabilježila ekonomski rast od 8,5 posto, jer je "Hamas zadužen za nju".

Bivši britanski premijer posebno je upozorio da ljudima u Gazi ne treba oduzimati nadu u budućnost, i to osobito mladima koji čine polovinu populacije. Od njih ne treba stvarati neprijatelje, kazao je Blair, kao što ne treba gušiti i privatni sektor u Gazi.

No specijalni izaslanika međunarodne zajednice za Bliski istaknuo je više puta kako svijet mora razumjeti zbog čega su Izraelci zabrinuti za svoju sigurnost i da vojnika Gilada Shalita već četiri godine u zarobljeništvu drže palestinske snage, a što je golemo za javnost u Izraelu, prenosi Independent riječi Tonyja Blaira.