Svijet
0

Tony Blair odlazi 27. juna

FENA
Britanski premijer Tony Blair saopćio je u četvrtak da će 27. juna podnijeti ostavku na položaj lidera Laburističke stranke - što znači da će stranka potom imenovati i ličnost koja će preuzeti rukovođenje strankom i položaj premijera Britanije.

Poslije deset godina na premijerskom položaju, Blair je dugo očekivano saopćenje objavio u selu Trimdon na sjeveroistoku Engleske u kojem je 11. juna 1994. pokrenuo svoju kampanju za šefa Laburističke stranke.

"Došao sam tu odakle je počeo moj politički put i gdje će se završiti. Laburistička stranka izabrat će sada novoga lidera 27. juna", rekao je on, uz veliki aplauz odobravanja svih prisutnih.

Premijer Blair je, prije izvjesnog vremena, jasno predočio namjeru da se povuče tokom ove godine, poslije deset godina na položaju i trinaest godina na čelu stranke. Objavljivanje datuma silaska s položaja omogućit će rukovodstvu laburista da počne proces izbora novog lidera, koji će time automatski postati i novi predsjednik vlade. Njegov nasljednik bit će najvjerojatnije ministar finansija Gordon Brown (56), koji je u četvrtak odao počast njegovim "jedinstvenim ostvarenjima i jedinstvenom liderstvu". Procjenjuje se da bi proces izbora novog lidera mogao potrajati i do dva mjeseca, tokom kojih će Tony Blair nastaviti voditi zemlju.

Blair je postao lider Laburističke stranke 1994. a potom trijumfalno ušao u Downing Street 1997., gdje je proveo tri uzastopna mandata.

On odlazi na polovini trećeg mandata što neće dovesti do prijevremenih izbora.

Njegov nasljednik automatski postaje premijer do sljedećih izbora 2009. ili 2010. kao šef većinske stranke u Zastupničkom domu.