Svijet
0

Tony Blair očekuje 12 miliona eura od memoara

FENA
Bivši britanski premijer Tony Blair očekuje čak 12 miliona eura za svoju buduću knjigu političkih memoara. On je, kako saznaje londonska štampa, već iznajmio američkog advokata Roberta Barnetta da utanači detalje o objavljivanju te njegove još nenapisane knjige.

Barnett je advokat koji je posredovao u objavljivanju memoara Blairovog prijatelja, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona kao i knjigu njegove supruge Hillary.

Londonski Daily Telegraph tvrdi da je dogovor oko Blairove knjige, ustvari, već postignut s izdavačkom kućom Harper Collins, čiji je vlasnik medijski magnat blizak Blairu - Rupert Murdoch. Ta kuća je objavila i Clintonovu knjigu i nedavno memoare Blairovog savjetnika za štampu Alistaira Campbella.

Blair je, podsjeća se, dužan oko četiri miliona funti (šest miliona eura) za kupovinu kuće u Londonu i dva stana u Bristolu. List tvrdi da je kredite za kupovinu tih nekretnina osigurao na temelju obećanih prihoda od svoje još nenapisane knjige memoara i govora koje će držati po Americi.

Još nije jasno kada bi Blairovi memoari mogli biti i objavljeni. Štampa tvrdi da je Blair obećao svom nasljedniku premijeru Gordonu Brownu da knjiga neće biti objavljena prije narednih parlamentarnih izbora kako ne bi poslužila opozicijskim konzervativcima protiv laburista.