Svijet
0

Tony Blair na noćenju u Bijeloj kući

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer na odlasku Tony Blair u srijedu je po dolasku u svoju vjerojatno posljednju službenu posjetu Washingtonu pozvan na noćenje u Bijelu kuću, što je znak posebne časti koja se rijetko ukazuje stranim državnicima prilikom posjeta i potvrda njegovih bliskih odnosa s predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Dvojica državnika, najbližih saveznika u četvorogodišnjem ratu u Iraku koji ih je koštao gubitka podrške javnosti u njihovim zemljama, započet će razgovore na radnoj večeri u srijedu, a nastaviti ih u četvrtak prijepodne, nakon čega će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Glavne teme razgovora, prema najavama njihovih glasnogovornika, bit će zaključenje runde pregovora iz Dohe, u okviru WTO-a, priprema za predstojeći samit skupine G-8 u Njemačkoj, kriza u Darfuru i klimatske promjene, te rat u Iraku i globalna borba protiv terorizma.

Blair je prošle sedmice najavio da će se 27. juna povući s dužnosti, nakon desetljeća na premijerskom položaju, koje je u velikoj mjeri bilo obilježeno njegovim bliskim odnosima s Bushom i Sjedinjenim Državama.

Prilikom ranijih posjeta Washingtonu Blair je obično odsjedao u rezidenciji britanskog veleposlanika u Washingtonu, ali je za ovu prigodu dobio posebnu pozivnicu iz Bijele kuće.

"Predsjednik je pozvao premijera Blaira da prenoći u Bijeloj kući i on je prihvatio", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Bush je 7. i 8. maja, prenosi Hina, bio domaćin britanskoj kraljici Elizabeti II i princu Phillipu, koji su posjetili SAD povodom 400. godišnjice osnivanja Jamestowna u Virginiji, prvog stalnog engleskog naselja u Sjevernoj Americi.