Svijet
0

Tony Blair hvali Evropsku uniju

FENA
Bivši britanski premijer Tony Blair potaknuo je u subotu spekulacije da će on biti prvi predsjednik Evropske unije hvaleći ovaj blok u govoru u Francuskoj, zemlji koja će kao sljedeća predsjedavajuća EU-om nadgledati proces imenovanja predsjednika 27-člane Unije.

Blair je, na poziv francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, na konferenciji vladajuće desničarske partije Unije za narodni pokret (UMP) rekao da zemlje EU-a mogu postići više u ključnim oblastima politike ako rade zajedno, a ne kao pojedinačne zemlje.

"Evropa nije pitanje ljevice ili desnice, nego pitanje budućosti ili prošlosti, snage ili slabosti", kazao je Blair, govoreći na francuskome.

"Terorizam, sigurost, imigracija, organizirani kriminal, energetika, ekologija, nauka, biotehnologija i visoko obrazovanje - u svim tim i drugim oblastima daleko smo jači i sposobniji da postignemo ono što građani od nas očekuju kao od pojedinačnih zemalja ako smo dio jake i ujedinjene Evrope", kazao je bivši britanski premijer.

Položaj predsjednika Evropskog vijeća, koje okuplja šefove država i vlada obično četiri puta godišnje, treba da bude uveden stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora 1. januara 2009.

Sarkozy je još u oktobru rekao da su Blair i premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker najizgledniji kandidati za položaj predsjednika Evropskog vijeća, podsjetio je Reuters.

Jedan od lidera UMP-a, nekadašnji francuski premijer Jean-Pierre Raffarin, napisao je u "Mondu" da Blairovo iskustvo govori u prilog mišljenja da je on dobar izbor za evropske institucije u budućnosti.

Predsjednik Sakrozy, govoreći odmah nakon Blaira, ocijenio je da je Britanac "jedan od evropskih velikana", hvaleći njegovu ulogu u tome što je uvjerio sunarodnjake da potpišu novi reformski ugovor EU-a.

Sarkozy međutim nije javno podržao imenovanje Blaira na položaj predsjednika EU-a. "Kada budemo imenovali predsjednika EU-a, želim da postavimo visoke kriterije, a ne da težimo najnižem zajedničkom imenitelju", istaknuo je Sarkozy.

Sarkozi je izrazio nadu da će on biti posljednja osoba koja će držati šestomjesečni položaj predsjedavajućeg bloka prije nego što dužnost preuzme novi predsjednik Vijeća sa dvoipogodišnjim mandatom.

Francuski predsjednik je istaknuo da želi Evropu sa zajedničkom politikom u oblasti energetike, imigracije i ekologije, ali i poljoprivrede i odbrane, što se razlikuje od stava aktuelnoga britanskog premijera Gordona Browna, koji misli da te dvije oblasti treba da budu odvojene.

"Ja sam prijatelj SAD-a, ali insistiram da Evropa ima autonomna sredstva da se brani, jer ako neko to nije u stanju, nije ni sposoban biti nezavisan", naglasio je Sarkozy.

Blair je u govoru hvalio Sarkozyja i našalio se da bi se lako uklopio u njegovu vladu. Smijeh je također izazvao njegov komentar da je Sarkozy "pun energije na svakom planu", aludirajući na ljubavnu vezu francuskog predsjednika s bivšom manekenkom Carlom Bruni.