Svijet
0

Tony Blair danas objavljuje odlazak

FENA
Tony Blair; Foto: AP
Tony Blair; Foto: AP
Britanski premijer Toni Bler će, kako se očekuje, u četvrtak saopćiti planove o povlačenju s mjesta premijera i predsjednika vladajuće Laburističke stranke.

Premijer Blair je, prije izvjesnog vremena, jasno predočio namjeru da se tokom ove godine, poslije deset godina na položaju i trinaest godina na čelu stranke, povuče, pa će, saopćavanjem tačnog datuma kolegama u kabinetu, omogućiti laburistima da počnu proces izbora novog lidera koji će time automatski postati i novi predsjednik vlade.

Politički urednik BBC-a primjećuje da je jedini ozbiljni pretendent na to mesto aktuelni ministar finansija Gordon Brown.

BBC-ev novinar procjenjuje da bi proces izbora novog lidera mogao da potraje i do dva mjeseca tokom kojih će Tony Blair nastaviti da vodi zemlju.

On dodaje i da će zvanično saopćenje o odlasku s vlasti Tonya Blaira omogućiti članovima njegove stranke da javno kažu sve ono o čemu su do sada razgovarali iza zatvorenih vrata.

Drugim riječima, da povedu diskusiju o načinu na koji bi trebalo da se, pred naredne opće izbore, suprotstave sve izraženijoj pretnji koju za vlast laburista predstavlja opoziciona konzervativna stranka.