Ruska ambasada u BiH
0

Tokom sukoba u Južnoj Osetiji poginulo više od 2.000 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tokom sukoba u Južnoj Osetiji poginulo je više od dvije hiljade ljudi, uglavnom Osetina. Nekoliko hiljada ljudi je ranjeno, uključujući stotinu ruskih mirotvoraca, saopćeno je danas iz Pres-službe Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Navodeći rezultate ovog konflikta, ova ambasada dodaje u saopćenju za javnost da su više od trideset hiljada stanovnika Južne Osetije napustili svoje domove te da su razmjere humanitarne katastrofe zastrašujuće.

-Ono šta se događa primilo je oblik genocida osetinskog naroda. Gruzijski vojnici praktički su izbrisali sa zemlje deset gruzijskih sela, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da svjedoci događaja pričaju o starcima koje su žive pregazili tenkovima, kao i da su grupu osetinskih devojaka žive spalili u ambaru sela u okolini Činvalija. Sva ta svjedočenja članovi porodica poginulih saopćili su direktno ruskom premijeru Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Francuske Bernaru Kušneru tokom njihove posjete logoru za izbjeglice, kažu u ruskoj ambasadi u BiH.

U hronologiji događaja u Južnoj Osetiji od 1. do 8. augusta Ambasada navodi da se situacija na granici Južne Osetije i Gruzije 1. augusta pogoršala zbog gruzijskog granatiranja prijestonice Južne Osetije, grada Činvalija i njegove okoline, što je direktno prouzrokovalo pojavu prvih žrtava i početak procesa evakuacije u Sjevernu Osetiju.

Gruzijski ministar za reintegraciju potvrdio je 2. augusta svoju spremnost za pregovore bez preliminarnih uvjeta, dok je 3. augusta Gruzija nastavila koncentriranje vojske prema granicama Južne Osetije, kaže se u saopćenju ruske ambasade u BiH.

Navodi se a je 6. augusta ruski ambasador sa specijalnim zadatkom Jurij Popov pripremio sastanak gruzijskog ministra za reintegraciju s potpredsjednikom vlade Južne Osetije, ali sastanak nije bio održan zbog pojačanog granatiranja Činvalija.

Popov je 7. augusta razmatrao u Tbilisiju pitanje sastanka s učešćem triju strana. U isto vrijeme Gruzija je rasporedila u gradu Gori, blizu granice Južne Osetije, 27 raketnih postrojenja "grad". Nastavljalo se granatiranje grada Činvalija.

Ambasada navodi, između ostalog, da se predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili 7. augusta u 19.40 sati obratio narodu, izjavišvi da je donio odluku o jednostranom prekidu vatre. Istog dana u 22.35 sati, bez upozorenja, Gruzija je napala Južnu Osetiju, dodaje se.

Ambasada Ruske Federacije navodi da je od 8. augusta ujutro počelo bombardovanje Južne Osetije. Ministar za reintegraciju izjavio da je grad gotovo blokiran, te ponudio Južnoj Osetiji direktne pregovore. Grad je jako oštećen od granatiranja, a prema Činvaliju su krenuli tenkovi i pješadija.

Bez obzira na otpor južnooosetinskih jedinica, gruzijska vojska je uzela pod kontrolu prijestonicu Južne Osetije i osam osetinskih sela, navodi Ambasada, dodajući kako je 15 ruskih mirotvoraca poginulo.