Svijet
0

Tokom "relativno mirne noći" 12 ranjenih u Južnoj Osetiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasti nepriznate Južne Osetije saopćile su u utorak ujutro da je tokom "relativno mirne noći" u četiri vala paljbe iz haubica ranjeno 12 osoba, prenijeli su ruski mediji.

Prema riječima predstavnice za štampu vlade Južne Osetije Irine Gaglojeve, na granicama otcijepljene gruzijske autonomne oblasti aktivna je gruzijska vojska s oružjem velikog kalibra.

Južnoosetijski ministar vanjskih poslova Murat Džiojev optužio je gruzijsku vojsku da je iz sistema "grad" pucala po putu na sjeveru Chinvalija, kojim izbjeglice bježe u susjednu rusku republiku Sjevernu Osetiju.

On je kazao da su u utorak nad gradom letjeli i gruzijski avioni i bombardirali sjeverni dio grada.

Agencija RIA Novosti prenijela je izjave "južnoosetijskih ustanika" da se borbe vode na 20 kilometara južno od Chinvalija.

"Prema riječima dobrovoljaca, u borbenim djelovanjima učestvuju samo jedinice ruskog ministarstva odbrane", navela je ruska agencija, dodajući da se u glavnom gradu Južne Osetije ne čuju eksplozije, ali se "vrlo dobro čuje vatra iz artiljerijskog oružja" i da nad Chinvalijem lete gruzijski helikopteri.

Ministar unutrašnjih poslova nepriznate republike Mihail Mindžajev izjavio je Itar-Tassu da se u cijeloj Južnoj Osetiji gruzijski vojnici predaju.

Kazao je da ih ima više stotina te da su, uz oružje i tehniku, zaplijenjeni "dokumenti i videomaterijali koji svedoče kako su napadi na republiku i pokolj njenog stanovništva bili pažljivo isplanirani".

Mindžajev je dodao da je teritorija Južne Osetije "praktično u potpunosti očišćena od gruzijske vojske".