{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Tokom prošle godine u Iranu pogubljeno više od 600 osoba

S
SRNA
12.3.2012. u 21:45
0
12
Tokom prošle godine u Iranu pogubljeno više od 600 osoba
0
Tokom prošle godine u Iranu pogubljeno više od 600 osoba
Iran je tokom protekle godine pogubio oko 670 ljudi, uglavnom prema optužbama za prekršaje povezane sa narkoticima a za koje prema međunarodnom zakonu nije predviđena najstroža kazna, saopštio je večeras istraživač UN Ahmed Šahid.
Šahid, koji je nekadašnji ministar inostranih poslova Maldiva, rekao je da više od 20 ljudi pogubljeno u Iranu zbog uvrede islama.

U svom izvještaju Šahid je, takođe navode da je primjetno da je Iran prekršio niz sporazuma UN o poštovanju ljudskih prava od zlostavljanja manjina do progona homoseksualaca i radničkih sindikata.

Šahid je predao svoj prvi izvještaj 47-članom Vijeću za ljudska prava UN o situaciji u oblasti prava u Iranu od kako je imenovan na tu funkciju prošle godine.

Iran je Šahidov izvještaj odbacio kao "kompilaciju neosnovanih optužbi".

Podaci u njegovom detaljnom izvještaju pokazuju da je do 31. decembra 2011. godine zvanično objavljeno 421 pogubljenje i 249 u tajnosti koje su mu prijavili razni izvori unutar i izvan Irana.

Njegova funkcija i mandat ustanovljeni su tokom prošle godine tesnim glasanjem u Vijeću sigurnosti UN kada su se zapadne i latinoameričke, uz pojedine afričke zemlje, udružile u stvaranju specijalne istrage o Iranu. Kuba, Rusija, Kina i druge zemlje bile su protiv.

Iran je Šahidu odbio da odobri ulazak u zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: