Hitne službe ih traže
32

Tokom poplava u Kini s farme pobjeglo 75 krokodila

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Desetine krokodila je pobjeglo iz farme za uzgajanje u južnoj Kini tokom poplava uzrokovanih tajfunom Haikui, saopćile su kineske vlasti.

Oko 75 krokodila je pobjeglo kada se izlilo jezero u Maomingu u provinciji Guandong. I dok su neki uhvaćeni, lokalne vlasti su usmrtile druge te su u nekim slučajevima koristili elektroškove iz "sigurnosnih razloga".

Kineski mediji javljaju da je dosad uhvaćeno osam reptila, dok su desetine i dalje u bijegu. Seljanima je savjetovano da ostanu u svojim domovima.

Haikui hara južnom Azijom duže od sedmice te je zahvatio Kinu, Hong Kong, Tajvan i Japan. Sedam ljudi je poginulo, a tri osobe se smatraju nestalim u južnom dijelu Kine nakon tajfuna koji je oslabio u tropsku oluju. Ipak, problem su klizišta i poplave.

Prema podacima, s farme je pobjeglo 69 odraslih i šest mladih krokodila. Žrtava dosad nije bilo, no zvaničnici su upozorili da su neki reptili i dalje u dubokoj vodi. Hitne službe koriste sonare kako bi ih pronašle.

"Situacija je trenutno pod kontrolom, no broj krokodila koji su pobjegli i dalje je visok", rekao je jedan od zvaničnika.

Većina uhvaćenih krokodila je ubijena, kazao je neimenovani vatrogasac.

Washington Post javlja da je riječ o sijamskim krokodilima koji mogu narasti do dužine od 3 metra. Prosječni odrasli krokodil težak je oko 75 kg i dug više od dva metra.

U Maomingu se nalazi veći broj farmi krokodila koji se uzgajaju zbog kože, ali i mesa.