Capitol Hill
6

Tokom istrage u Kongresu Donald Trump optužen za pokušaj državnog udara

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Bivši američki predsjednik Donald Trump orkestrirao je prošlogodišnje pobune na Capitolu u pokušaju da izvrši državni udar, navedeno je sinoć na početku saslušanja u američkom Kongresu o istrazi koja je u tom slučaju provedena.

Liz Cheney, republikanska potpredsjednica komiteta, rekla je da je Trump "zapalio plamen napada", dok je demokrata Bennie Thompson, istakao da su neredi ugrozili američku demokratiju.

Podsjećamo, Trumpove pristalice upali su u Kongres 6. januara 2021. godine kada su se zastupnici sastali da potvrde izbornu pobjedu aktualnog američkog predsjednika Joe Bidena.

Nakon skoro godinu dana istrage, poseban odbor Predstavničkog doma koji predvode demokrate, sinoć je prikazivanjem isječaka Trumpovih intervjua, predstavio dio dokaza da je bivši američki predsjednik odgovoran za prošlogodišnje nemile događaje.

Emitovan je snimak svjedočenja bivšeg američkog državnog tužioca Billa Barra koji je rekao da su tvrdnje Trumpa o tome da su glasovi na izborima pokradeni, neosnovane.

"Ne možemo živjeti u svijetu u kojem sadašnja administracija ostaje na vlasti na osnovu svog stava, nepodržanog konkretnim dokazima, da je bilo prevare na izborima", rekao je 2021. godine bivši državni tužilac.

Na saslušanju je prikazan i snimak svjedočenja Ivanke Trump, kćerke bivšeg predsjednika, u kojemu ona govori da je prihvatila Barrovo odbijanje teorije zavjere njenog oca.

Prije početka istrage koja je sinoć otvorena u Predstavničkom domu, prvo od šest ročišta koja se očekuju ovog mjeseca, Trump je istragu odbacio kao "političku prevaru".

Bivši predsjednik je javno nagovještavao još jednu kandidaturu za poziciju predsjednika SAD-a na izborima 2024. godine. On i dalje iznosi nepotkrijepljene tvrdnje o tome da su posljednji predsjednički izbori bili namješteni masovnom prevarom birača.

"6. januar je bio kulminacija pokušaja državnog udara, drskog pokušaja, kako je jedan pisac rekao ubrzo nakon toga, da se zbaci vlada", rekao je na saslušanju Bennie Thompson, predsjednik komiteta i zastupnik iz Misisipija.

Izvor: Twitter/ Saslušanje u predmetu napada na Capitol Hill
Izvor: Twitter/ Saslušanje u predmetu napada na Capitol Hill

Dodao je i kako nasilje koje se tom prilikom dogodilo, nije bilo slučajno već da je predstavljalo Trumpov stav.

"Oni koji su napali naš Capitol i satima se borili protiv provođenja zakona bili su motivirani onim što im je predsjednik Trump rekao, da su izbori ukradeni i da je on pravi predsjednik. Predsjednik Trump je sazvao rulju, okupio je i zapalio plamen ovog napada", rekla je Liz Cheney, potpredsjednica istražnog odbora.

Saslušanje u Kongresu trajalo je nešto više od dva sata. Video dokazi događaja od 6. januara 2021. godine, te potresno svjedočenje policajke Caroline Edwards koja je prva povrijeđena u napadu, podsjetilo je članove istražnog odbora na patnju i haos toga dana.

U onome što se sada u američkom Kongresu unutar zvanične istrage naziva državnim udarom, više od 100 pripadnika policijskih snaga je povrijeđeno, a četvoro policajaca je nakon nemilog događaja počinilo samoubistvo.

Republikanci odbacuju navode istrage nazivajući je trikom koji za cilj ima odvratiti Amerikance od političkih prepreka sa kojima se demokrati suočavaju pet mjeseci pred izbore.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi demokrate mogle izgubiti kontrolu nad Domom, pa čak i potencijalno nad Senatom na predstojećim novembarskim izborima.