U 32 zemlje
0

Tokom 2008. ubijeno 95 novinara

FENA
Ukupno 95 novinara ubijeno je u 32 zemlje svijeta dok su obavljali svoje zadatke u protekloj godini, navodi se u izvještaju nevladine organizacije Press Embleme Campagne (PEC), objavljenom u ponedjeljak.

Ukupan pad od 17,5 posto ubijenih novinara u odnosu na rekordnu 2007., kada je ubijeno 110 novinara, nastao je poboljšanjem situacije u Iraku, 15 mrtvih u 2008. u odnosu na 50 ubijenih u 2007., javlja ova nevladina organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Međutim ovaj pad je izbalansiran "jako zabrinjavajućim" pogoršanjem u nekim regijama, kao što su Meksiko, Pakistan, Indija,Tajland, Rusija i Filipini, smatra PEC, koji se zalaže za bolju zaštitu novinara u konfliktnim zonama.

Već šestu godinu uzastopno, Irak je u 2008. i dalje najopasnija zemlja na svijetu, unatoč smanjenju od 70 posto ubijenih u odnosu na 2007. Prema PEC-u, ovo smanjenje je nastalo "poboljšanjem sigurnosne situacije u zemlji".

Od početka rata u Iraku u 2003. nevladina organizacija navodi "najmanje 265" ubijenih novinara u zemlji.

"Nažalost, situacija se pogoršala u drugim zemljama, što je jako zabrinjavajuće", naglasio je generalni sekretar PEC-a Blaise Lempen.

U izvještaju PEC-a, osim ubistava, navode se "mnogobrojne otmice novinara" u Afganistanu, Somaliji, Demokratskoj Republici Kongo, Iraku i Gazi.

U svom izvještaju PEC izražava zadovoljstvo što su "neke zemlje prihvatile formiranje neformalne radne grupe u Ženevi", kao pretprojekt međunarodne konvencije o zaštiti novinara u zonama konflikata i nasilja.