{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokom 2004. u svijetu poginulo 129 novinara

N
18.1.2005. u 09:32
0
0
Tokom 2004. u svijetu poginulo 129 novinara
0
Tokom 2004. u svijetu poginulo 129 novinara
Tokom prošle godine 129 novinara i medijskih radnika izgubilo je život na zadatku, stoji u izvještaju Međunarodne federacije novinara (IFJ) koje će danas biti objavljeno u Bruxellesu.
Oni su ili ubijeni ili su poginuli u izgredima i unakrsnoj vatri ili pak u nejasnim okolnostima, kaže se u uvodu izvještaja.

Riječ je o najvišim brojkama koje je IFJ ikad zabilježio tokom dvanaest mjeseci, dodaje se u izvještaju, podsjećajući da je u 1994. bilo 115 žrtava, ali se ta brojka popela na 157 nakon kasnije istrage saradnika IFJ-a. Ta organizacija smatra da će i podaci za 2004. još rasti.

U izvještaju IFJ-a posebno se izdvaja slučaj Filipina, gdje su neidentificirani napadači ubili dvanaest novinara hicima iz vatrenog oružja.

U Iraku je poginulo 49 novinara i novinarskog osoblja, u Nepalu su "naoružani pobunjenici" ubili četiri reportera koja su odbila poslušati njihove instrukcije, dok su u Latinskoj Americi narkodileri ubijali novinare koje su smatrali suviše radoznalim.

IFJ trenutno sastavlja izvještaj o novinarima i medijskim radnicima poginulim prilikom izvještavanja s područja južne Azije, koje je 26. decembra pogodio razorni zemljotres i divovski valovi tsunamiji koji su uslijedili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: