Svijet
0

Tokio se plaši pogoršanja odnosa s Kinom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska ministrica pravde Keiko Chiba ocijenila je u petak da bi pogubljenje triju japanskih trgovca drogom u Kini moglo naštetiti odnosima dviju velikih azijskih sila.

"Zabrinuta sam za odnose Japana i Kine kad mislim na osjećanja i reakciju japanske javnosti", izjavila je Chiba novinarima. "Željela bih da Kina više razmišlja o tom aspektu", dodala je.

Kineske vlasti su u petak obavijestile japanske diplomate o pogubljenju trojice japanskih trgovaca drogom u Liaoningu, pokrajini na sjeveroistoku Kine.

U utorak je pogubljen 65-godišnji Mitsunobu Akano osuđen zbog trgovine drogom, i to je prvo pogubljenje nekog japanskog državljanina u Kini otkako su 1972. godine uspostavljeni diplomatski odnosi.

Japanski premijer Yukio Hatoyama je ocijenio da je presuda "teška i za žaljenje", ali je potvrdio da se njegova zemlja neće miješati u sudske poslove druge zemlje i pozvao građane da ostanu mirni.

Japan također primjenjue smrtnu kaznu, ali uglavnom za višestruka ubistva.

Ministrica Chiba već dugo podržava organizaciju za zaštitu ljudskih prava Amnesty International i član je i drugih organizacija koje se bore protiv smrtne kazne.

Otkako je ušla u vladu u septembru 2009. godine nije davala izjave o svom angažiranju, ali nije ni potpisala presudu za pogubljenje za nekog od stotinu zatvorenika koji čekaju u hodnicima smrti u Japanu.