Svijet
1

Tjerali zle duhove petardama: Više stotina Filipinaca povrijeđeno, 1.000 koliba izgorjelo

Klix.ba
(Foto: EPA)
Novogodišnje petarde i slična pirotehnička sredstva usmrtila su jednog čovjeka, a stotine ih je povrijeđeno na Filipinima jer su stanovnici ignorisali vladina upozorenja o opasnim materijama.

Ronald Vericio preminuo je kada su prošle noći pored njega eksplodirala pirotehnička sredstva, potvrdili su zvaničnici.

Bučne petarde i vatrometi, za koje mnogi vjeruju da tjeraju lošu sreću i zle duhove, izazvale su požar u više od 1.000 baraka u Manili. Sve je posljedica slučajnog ispaljivanja rakete u smjeru kolibe.

Povrijeđeno je više od 380 osoba uprkos kampanji vlade u kojoj su korištene fotografije povrijeđenih žrtava i njihove užasne povrede koje su se dogodila prošle godine. Najveći broj pretrpio je povrede ruku i nogu. Osmogodišnjem dječaku amputirana su tri prsta nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci. Najmanje devetero djece ostalo je bez jednog ili više prstiju iz istih razloga.

Iako su vlasti pozivale građane da prisustvuju zvaničnim profesionalnim vatrometima, mnogi su se odlučili da naprave vlastite, pa je i to izazvalo haos.

Pripadnici religijske grupe Iglesia ni Cristo postavili su više od 700.000 pirotehničkih sredstava kako bi oborili Guinnessov rekord. Desetine hiljada članova crkve gledalo je spektakl u gradu Bocaue.