Svijet
0

Tirana slavi nakon poziva u članstvo NATO-a

FENA
Na ulicama Tirane u četvrtak se počelo slaviti samo nekoliko minuta nakon što je NATO sa samita u Bukureštu uputio poziv Albaniji za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Na ulazu u državne institucije i parlament, pored albanske, podignuta je plava zastava NATO-a.

Tiranom prolaze kolone automobila sa zastavama Albanije i NATO-a, a zvanična gradska svečanost zakazana je za večeras, javila je agencija DPA.

"Ovo je nesvakidašnji događaj za Albaniju, kruna 17 godina tranzicije. Otvarajući vrata Albaniji, NATO je pokazao da smo ispunili obaveze i proveli reforme koje smo obećali Alijansi", izjavila je predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topalli.

Ona je zahvalila svim zemljama koje su podržale proces učlanjenja Albanije u NATO, a posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

Čelnik opozicijske Socijalističke partije Edi Rama također je pozdravio odluku NATO-a da uputi poziv za članstvo Albaniji, što je nazvao "ispunjenjem starog sna", ali i upozorio na "predstojeće izazove".

Albanija je, zajedno s Hrvatskom u četvrtak pozvana u članstvo u NATO-u i dvije države očekuju da zvanično postanu članice Alijanse na samitu u Berlinu, sljedeće godine.

Makedonija danas nije dobila poziv zbog neriješenog spora s Grčkom oko imena.