Svijet
0

Tirana: Pripreme za Bushov dolazak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Tirani su u toku intenzivne pripreme za doček predsjednika SAD-a Georgea Busha, koji dolazi 10. juna, kao prvi američki predsjednik koji posjećuje Albaniju, koja do prije 17 godine bila u potpunoj izolaciji za vrijeme gotovo polustoljetnog režima Envera Hoxhe.

U političkim krugovima u Tirani posjeta američkog predsjednika ocjenjuje se povijesnim događajem za albansko-američke odnose koji će imati utjecaja i na stanje u regiji, posebice glede rješavanja kosovskog pitanja.

Od Bushove posjete očekuje se poticaj razvoju političkih veza i privrednih odnosa kao i ulasku Albanije u NATO.

Tirana je već okićena albansko-američkim zastavama i porukama dobrodošlice.

Albanska vlada je donijela odluku kojom se samo američkim marincima dopušta osiguravanje predsjednika Busha, uz primjenu sile u slučaju potrebe, što je dio javnosti shvatio kao uvredu albanskih snaga sigurnosti.

Parlament je jednoglasno usvojio tu odluku vlade mada su 53 zastupnika napustila dvoranu tokom glasanja, javljaju albanski mediji.

Pripadnicima albanske elitne jedinice - garde, koja osigurava visoke domaće i strane dužnosnike, neće biti dopušteno tokom Bushove posjete nositi oružje.

Lokalna policija će biti u najvišem stupnju pripravnosti a zgrada američke ambasade bit će dodatno osigurana kao i mnogi javni objekti.

Albanska policija je preksinoć saopćila da je na dva mjesta u Tirani pronašla male količine eksploziva, na samo 100 metara od ambasade SAD-a i u blizini ureda predsjednika države Alfreda Moisiua.

Bush će se u Tirani zadržati samo sedam sati.